Je tablet op groot scherm met de Google Chromecast

Een hele poos geleden hadden we reeds een how-to geplaatst over hoe je de iPad op groot scherm kan weergeven met de Apple TV. Maar de Apple TV werkt alleen goed samen met iOS-toestellen (iPad, iPhone en iPod Touch). Om Android-toestellen draadloos op groot scherm weer te geven, kan je werken met de Google Chromecast. In dit bericht beschrijven we hoe je hiervoor te werk gaat.

 

Wat heb je nodig?
 • Android-tablet (of iPad, maar hier komen we op het einde van dit bericht nog op terug)
 • Google Cast app geïnstalleerd op de tablet
 • Chromecast: er zijn twee modellen:
  • Het oude:
   Chromecast_oud
  • En het nieuwe:
   Chromecast_Nieuw
 • Scherm of beamer
 • 2 stopcontacten (1 voor de Chromecast en 1 voor scherm/beamer)
 • Eventuele tussenstukjes (zie hieronder) en VGA-kabel
 • Wi-Fi-netwerk

 

Tussenstukje(s) nodig?

De Chromecast heeft een ingebouwd HDMI-kabeltje. Kijk daarom eerst na of je beamer of scherm een poort heeft die er uitziet zoals op deze afbeelding:

HDMI-poort

De meeste recente beamers en grote TV-schermen beschikken over een (of zelfs meerdere) HDMI-poort (soms zelfs meerdere).

Heeft de beamer of het scherm geen HDMI-ingang? Dan heeft deze ongetwijfeld een VGA-poort (die met die schroefjes), zoals op deze afbeelding:

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Wil je de Chromecast toch met zo’n beamer of dit scherm gebruiken, dan moet je twee tussenstukjes aanschaffen

 1. Eentje dat de vertaling maakt van het HD-signaal naar het ‘gewone’ beeldsignaal van de VGA-kabel. Ondertussen vind je zo’n tussenstukje wel voor € 25,00. In gespecialiseerde online webwinkels kan je verschillende tussenstukjes vinden.
 2. Let goed op hoe het hierboven vermelde tussenstukje eruit ziet. Het kan zijn dat dit aan de HDMI-kant een ‘mannetje’ is (je steekt het tussenstukje in een HDMI-poort, zoals een kabel). Maar de Chromecast is zelf een ‘mannetje’. In dat geval moet je nog een extra koppelstukje zoeken dat 2 HDMI-’vrouwtjes’-kanten heeft.
  HDMI-vrouwtjes
  Zo kan je aan de ene kant de Chromecast erin steken en aan de andere kant het VGA-HDMI-tussenstukje.

 

Google Cast app

Om de Chromecast te bedienen en in te stellen, heb je een app nodig op je tablet. Deze download je in de Play Store (of in de App Store voor je iOS-toestel). Weet je even niet meer hoe dat gaat, check het bericht over apps downloaden in de Play Store of dat over apps downloaden in de App Store.

 

SCR_Nexus_PlayStoreGoogleCast

 

Stappenplan
 1. Sluit de Chromecast aan op de beamer/het scherm.
 2. Start de beamer/het scherm op.
 3. Sluit de voeding van de Chromecast aan op de Chromecast en op het elektriciteitsnet, de Chromecast zal hierdoor vanzelf opstarten en je ziet een screensaver verschijnen op het (projectie)scherm.
 4. Zorg ervoor dat de tablet is ingelogd op het Wifi-netwerk.
 5. Open de Google Cast app op de tablet. In het eerste scherm van deze app geeft hij je een overzicht van de apps op je tablet die kunnen samenwerken met de Chromecast. Zo weten we op onderstaande afbeelding dat de YouTube-app op de tablet de mogelijkheid heeft om via de Chromecast het afgespeelde filmpje te projecterenSCR_Nexus_GoogleCastStartscherm

  Kies ‘Apparaten’ om je Chromecast te koppelen en in te stellen.

 6. De Chromecast en de tablet gaan elkaar nu zoeken op een eigen voorlopig netwerkje. Op het (projectie)scherm verschijnt een code en op je tablet kan je aangeven of je dezelfde code te zien krijgt.SCR_Nexus_GoogleCastCode
 7. Nu kan je de Chromecast een naam geven (1) en instellen of anderen je scherm mogen overnemen (meestal wil je dit niet, dus vink het vakje ‘Gastmodus’ uit) (2) en of je gebruiksinformatie met Google wil delen.SCR_Nexus_GoogleCastNaam
 8. Nu kan je de Chromecast ook inloggen op het Wifi-netwerk. Let op, net zoals de Apple TV werkt de Chromecast niet met een pop-up in een browser om in te loggen. Je kan hem dus enkel gebruiken met Wifi-netwerken met een gewoon wachtwoord of zonder wachtwoord.SCR_Nexus_GoogleCastNetwerk
 9. Eenmaal ingelogd op het Wifi-netwerk, is de koppeling met de Chromecast voltooid. Je ziet op het (projectie)scherm opnieuw de screensaver, nu met de naam van de Chromecast erbij. En op je tabletscherm krijg je deze ook te zien.SCR_Nexus_GoogleCastGekoppeld
 10. Tik links bovenaan op de 3 horizontale streepjes om je Google-account-paneel op te roepen. Nu er een Chromecast is gekoppeld met je tablet, verschijnt daar de optie ‘Scherm/audio casten’. Tik dit aan.SCR_Nexus_GooglePaneel
 11. Tik op het nieuwe scherm op ‘Scherm/audio Casten’ en er verschijnt een vakje ‘Casten naar’ met de naam van je Chromecast.SCR_Nexus_SchermCasten

  Hier moet je nog even op tikken om te bevestigen. En dan wordt je scherm integraal geprojecteerd!

 

Synchrone en niet-synchrone projectie

Als je de stappen zoals hierboven beschreven hebt gevolgd, wordt alles wat je ziet geprojecteerd op het grote scherm. Dit is de synchrone weergave.

Je kan ook, in de Google Cast app, het projecteren stoppen. De tablet en de Chromecast blijven wel gekoppeld. Wanneer je een app gebruikt die met Google Cast werkt, zoals de YouTube app, dan zal hierin het ‘cast’-icoontje verschijnen. Daarop kan je dan tikken op het moment dat je de content wil projecteren (een filmpje in het geval van YouTube).

SCR_Nexus_YouTubeCast

Nog enkele opmerkingen
 • De iPad kan je ook via de Chromecast op groot scherm projecteren, maar enkel in niet-synchrone projectie.
 • De Apple TV en de Chromecast zijn niet de enige opties om draadloos op een groot scherm weer te geven wat er op je iPadscherm gebeurt . Er zijn programma’s en bijhorende apps beschikbaar om de iPad te ‘mirroren’ op een Mac- of PC-scherm. Als deze Mac of PC dan via een VGA-kabel met het grote scherm is verbonden, kan je dus op die manier draadloos presenteren. We zullen hier dieper op ingaan in een ander bericht.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s