Een tabletcafé organiseren

Tabletcafé, het is een activiteit die bij onze noorderburen reeds in veel bibliotheken wordt georganiseerd en met succes. Bij een koffietje (en soms ook een koekje erbij) kunnen bibliotheekgebruikers met elkaar uitwisselen over hun tablet. Wat doen ze graag, wat vinden ze dan weer lastiger of waar loopt het vast? In dit bericht willen we de mogelijkheden en uitdagingen van het tabletcafé even van naderbij bekijken en geven tips over hoe je zelf zo’n activiteit in je bibliotheek kan organiseren.

Of iemand nog maar net heeft kennisgemaakt met de tablet of er dagelijks op tikt en ‘swipet’ dat het een lieve lust is, iedereen heeft wel ergens vragen over en iedereen kan wel iets nieuws leren of ontdekken. Maar soms is de drempel om naar een opleiding te gaan te hoog. Het is moeilijk om zelf in te schatten welk ‘tabletniveau’ je hebt en of een opleiding nu veel te simpel of net veel te moeilijk zal zijn. En soms heb je gewoon één heel concrete vraag en lijkt zo’n opleiding dan wat teveel tijdsinvestering.

Met een tabletcafé bied je als bibliotheek een heel laagdrempelige en ook nog eens leuke en sociale tabletactiviteit aan de gebruiker. En dit met een minimale inspanning vanuit de bibliotheek.

 

Wat heb je nodig?

1. Plaats
Je kan een tabletcafé organiseren zodra je beschikt over een ruimte met tafels en stoelen. Maak gebruik van een café-opstelling (tafels door elkaar met een 4-tal stoelen per tafel) en niet van de klassieke ‘klaslokaal’-opstelling. Zo voorkom je dat de deelnemers verwachten dat er iemand gaat lesgeven en stimuleer je dat de deelnemers met elkaar gaan praten en uitwisselen over hun tablet.

2. Koffie
Een café zonder drankje, daar ontbreekt iets aan. Met een kopje koffie of thee warm je de deelnemers meteen op en creëer je een gezellige sfeer.

3. Wifi
Om je tabletcafé vlotjes te laten verlopen is een toegankelijk en performant Wifi-netwerk wel noodzakelijk. Dit moet niet het sterkst mogelijke netwerk zijn, maar toch best ook niet meteen gaan haperen als meerdere mensen tegelijk op internet surfen of apps downloaden.

4. Promotie
Maak voldoende reclame voor je activiteit en communiceer duidelijk over het opzet van het tabletcafé. De bibliotheken die reeds tabletcafés organiseren maken gebruik van alle beschikbare kanalen om deze aan te kondigen.

5. Enthousiaste begeleider(s)
Het principe van het tabletcafé is dat de deelnemers zelf uitwisselen en elkaar helpen, maar het kan nooit kwaad om met een of meerdere medewerkers ‘stand-by’ te staan tijdens de activiteit om wat  extra begeleiding te bieden. Je kan hiervoor ook beroep doen op vrijwilligers of, als je wat budget hebt, een freelance lesgever of iemand via een vormingsinstelling in de buurt.

Qua tijdsbesteding van je medewerkers valt zo’n tabletcafé best mee. Reken op ongeveer een halve dag om inhoudelijk wat voor te bereiden (zie bovenstaande tip) en de promotie in elkaar te steken en dan de tijd van het klaarzetten en begeleiden van het tabletcafé.

 

Tips en ervaringen

Lage opkomst?
Maak je zeker geen zorgen als er voor het eerste tabletcafé niet veel mensen opdagen. Het idee heeft misschien wat meer tijd nodig in jouw gemeente om aan te slaan. Leg de deelnemers die er wel staan gewoon goed in de watten en laat de mond-aan-mondreclame zijn werk doen.

Dalende opkomst?
Merk je dat je tabletcafé de eerste keer een groot succes is, maar dat er bij volgende edities telkens minder deelnemers komen? Dan kan je experimenteren met thematische tabletcafés (op reis gaan, foto’s, sociale media, sport en fitness,…) om het telkens opnieuw interessant te maken voor wie terugkomt en voor wie toevallig net over dat onderwerp een vraag heeft.

Houvast
Het tabletcafé steunt op het principe dat de deelnemers met elkaar aan de praat raken over hun tablet en zo gaan uitwisselen en elkaar gaan helpen. Maar de groep kan moeilijk in gang geraken of na een poosje stilvallen. Je kan daarom op voorhand al enkele dingen voorbereiden (interessante apps, handige tips en tricks,…), die je achter de hand houdt voor wanneer de deelnemers zelf geen vragen of gespreksonderwerpen (meer) hebben. In de bib van Zonhoven hebben ze hun voorbereiding de eerste sessie klaar gehouden, maar uiteindelijk toch nooit moeten gebruiken. Maar je weet maar nooit…

Senioren
Verwacht je aan een wat ouder publiek. Dit is een activiteit die de senioren zeker zal aanspreken. Hiermee kan je dan ook best rekening houden bij de timing van je tabletcafé.

Maandelijks
Een maandelijkse frequentie lijkt het populairst. Kies een vast moment (zoals elke eerste dinsdagnamiddag of elke derde donderdagochtend) dat voor het publiek gemakkelijk te onthouden is.

iOS vs Android vs Windows
iPads en Android- of Windowstablets zijn dan wel allemaal tablets, het verschil in de besturingssystemen (mogelijkheden, handelingen, aanbod) kan voor verwarring zorgen. Je kan er daarom voor opteren om, zoals de bib van Balen doet, aparte tabletcafés te organiseren voor Androidtablets en iPads.

Evalueren
Het publiek lijkt overal steeds positief te reageren op de tabletcafés. Maar regelmatig je activiteit kort laten evalueren, kan heel nuttige informatie opleveren. Wat verwachten je deelnemers, wat vinden ze nu net leuk en wat spreekt hen minder aan,… Je deelnemers hebben hun tablet bij, dus hiervan kan je gebruik maken. Met een online formulier (zoals een Google formulier) en een QR-code die de deelnemers daarheen leidt, kan je snel en eenvoudig evaluaties verzamelen.
Heb jij al een tabletcafé georganiseerd met jouw bib en zijn wij iets vergeten? Of wil jij een tabletcafé organiseren, maar zit je nog met vragen? Laat het allemaal weten in een reactie en we  helpen je allemaal graag verder!

Met dank aan de bibs van Zonhoven en Balen voor het delen van hun ervaringen en foto’s!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s