Digitale abonnementen op de tablet

De tablet biedt bibliotheken de mogelijkheid om hun aanbod digitaal uit te breiden. Zo kan de bibliotheek digitale versies van bestaande abonnementen beschikbaar maken voor haar gebruikers, maar ook experimenteren met digitale abonnementen bovenop het bestaande aanbod. Je weg vinden in het digitale aanbod is echter best een uitdaging en alles instellen blijkt ook niet altijd heel eenvoudig. Met behulp van enkele deelnemende bibliotheken uit het MO6-project, geven we hier graag een overzicht en tips.

 

Enkele principes

 1. App

Je moet in de meeste gevallen een app downloaden. Dit kan de app zijn van de krant of het magazine dat je wil lezen of van de uitgever (met verschillende titels beschikbaar in één app). Meestal kan je deze app gratis downloaden, de aankopen gebeuren dan ‘in-app’.

Deze app kan je dan op het thuisscherm van de bib-tablet(s) beschikbaar maken voor de gebruikers en samen met andere apps op een scherm of in mappen ordenen.

 

 1. Bestaand abonnement

Heeft de bib reeds een abonnement, dan heb je in veel gevallen ook toegang tot de digitale versie van die krant of dat magazine.

In dit geval volgt je ‘digitale’ abonnement de voorwaarden van je ‘analoge’ abonnement qua prijs (meestal geen bijkomende kost), duur, opzeggingstermijn en -wijze etc.

 

 1. Puur digitaal abonnement

Je kan ook een puur digitaal abonnement nemen op een titel die nog niet in het aanbod van je bib zit. Dit biedt je de mogelijkheid om met nieuwe titels te experimenteren, zonder dat je onmiddellijk een jaarabonnement moet nemen of om titels aan te bieden die enkel digitaal bestaan.

Deze puur digitale abonnement zijn vaak goedkoper dan een analoog abonnement en je heb bovendien de keuze uit een uitgebreid internationaal aanbod. Heeft je bijvoorbeeld al een analoog abonnement op de Nederlandstalige National Geographic, dan kan het leuk zijn om digitaal ook de Amerikaanse National Geographic aan je gebruikers te kunnen aanbieden.

In dit geval wordt je digitale abonnement gewoonlijk gekoppeld aan je Apple-ID (op iPad) of aan je Google-account (op Android-tablet).

Het voordeel hiervan is dat je wat meer flexibiliteit hebt in je abonnementenbeheer. Zo kan je heel eenvoudig een abonnement opzeggen door de optie ‘automatisch vernieuwen’ uit te schakelen. Dat kan je op elk moment doen, je moet dus geen rekening houden met een bepaalde opzegtermijn of een aangetekende verzending betalen.

Zo kan je ook gemakkelijk wisselen van abonnementstype. Je kan bijvoorbeeld eerst een maandelijks abonnement nemen om een magazine uit te testen en evalueren of de bibliotheekgebruikers dit graag lezen. En als je tevreden bent, vink je het ‘automatisch vernieuwen’ uit, waardoor je abonnement na de lopende periode automatisch eindigt en activeer je daarna een goedkoper jaarabonnement.

Enkele aandachtspunten:

 • als je een digitaal abonnement hebt aangekocht met je Apple-ID voor de iPads van de bib, zal je hetzelfde abonnement nogmaals moeten aankopen met je Google-account om de titel ook op de Android-tablet(s) van de bib te kunnen lezen.
 • let erop dat er op het moment dat een digitaal abonnement wordt vernieuwd voldoende krediet staat op de Apple-ID of Google-Account (gebruik hiervoor een iTuneskaart of Google Playkaart). Staat er niet genoeg krediet voor de vernieuwing, dan wordt het abonnement ook automatisch stopgezet. Maar je kan het dan wel weer heel eenvoudig activeren en op dat moment betalen.

 

 1. Bibtablet(s) only 

De digitale abonnementen zullen enkel beschikbaar zijn op de tablet van de bib. Je wil namelijk je abonnements- of accountgegevens niet aan de bidgebruikers doorgeven. De bibgebruiker zal deze kranten en magazines dus niet kunnen uitlenen, maar ze enkel in de bibliotheek kunnen lezen.

 

Aan de slag

Hoe start je nu met deze digitale abonnementen? Begin met de bestaande abonnementen van de bibliotheek. Zoek in de App Store (iOS) of Play Store (Android) de titel van de krant of het tijdschrift (een tip: alle Sanoma-titels zijn verzameld in één app, namelijk MagStore) en download de app.

Meestal kan je in de app op ‘instellingen’ (een pictogrammetje van een tandwiel) tikken en vind je daar ergens een sectie rond abonnementen terug. Afhankelijk van de uitgever moet je dan een account aanmaken of gewoon bepaalde abonnementsgegevens invullen om zo je analoge abonnement aan de app te koppelen. Een overzichtje van wat je nodig hebt geven we verder in dit artikel.

Elli van bib Meise stelde alvast een lijst op met wat je nodig hebt om enkele abonnementen digitaal te koppelen:

 • Testaankoop:  Aanmelden met familienaam en abonneenummer (zie factuur)
 • Sanomatijdschriften (MagStore-app): Abonneenummer (niet klantnummer!) + wachtwoord (heb ik voor gebeld naar 02/309.29.02)
 • National Geographic: Gebruikersnaam + wachtwoord (profiel aanmaken & abonneenummer ingeven)
 • De Morgen: E-mail + wachtwoord (profiel aanmaken & abonneenummer ingeven)
 • Kijk magazine: Abonneenummer + postcode
 • Humo: E-mail + wachtwoord (profiel aanmaken & abonneenummer ingeven)

Lukt het toch niet om een abonnement digitaal te koppelen, dan kan je steeds de klantendienst contacteren om je hierbij te helpen.

Wat zijn jouw ervaringen met digitale abonnementen? Heb je tips voor interessante digitale titels? Geeft het zeker mee in een reactie op dit bericht!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s