Bijna zomerverlof: nieuwtjes, masterclasses en plannen

Het is de voorbije weken best stil geweest op deze MO6-blog en daarvoor willen we ons hierbij verontschuldigen. Veel hooi en een klein vorkje, dan worden sommige dingen even op de langere baan geschoven. Maar deze zomer willen we dit helemaal goedmaken!

Nieuwtjes

Alvorens we meegeven wat er voor deze zomer op de blog-planning staat, willen we nog even stilstaan bij enkele nieuwtjes van het moment:

Op de Apestaartjarenconferentie in mei werd het nieuwe Apestaartjarenonderzoek voorgesteld. En hieruit blijkt dat jongeren de smartphone helemaal in hun leven hebben geïntegreerd. Maar ook de tablet is erg populair, zowel bij kinderen als bij jongeren. Dit enthousiasme voor mobiele toestellen kan je ook in de bib gebruiken. Denk aan bvb. een QR-code-zoektocht, een iPad-bibliotheekspel, foto-activiteit of een mobiele gametoernooi.

In het e-boekenverhaal staan we misschien een stapje verder, want advocaat-generaal Maciej Szpunar van het Europees Hof van Justitie heeft in een advies aan de hoogste rechtbank van de EU geschreven dat het uitlenen van e-boeken door openbare bibliotheken kan gebeuren onder dezelfde regels als de uitleen van papieren boeken. Het is nog afwachten of het Hof dit advies ook zal volgen, maar in veel gevallen gebeurt dit wel. Je kan ondertussen al experimenteren met enkele E-boeken op de tablet van de bib, zoals ondertussen rechtenvrije (en dus vaak gratis) werken, die men soms voor school of uit interesse leest.

 

Masterclasses ‘tablets in de bib’

Heb je collega’s die graag nog een of meerdere opleidingen rond tabletgebruik willen volgen, dan kan dit in het najaar. Samen met Cultuurconnect organiseert LINC namelijk masterclasses ‘tablets in de bib’, gebaseerd op de ervaringen van de verschillende MO6-projecten. Ook medewerkers van culturele en gemeenschapscentra kunnen hieraan deelnemen. Er zijn 5 masterclasses in totaal en je kan het hele traject of één of meerdere losse opleidingen volgen. Meer informatie en inschrijven.

 

Op de blog-planning

De zomer is wat rustiger op LINC en vaak ook iets rustiger in de bibliotheek. Ideaal dus voor ons om blogberichten te schrijven en voor jou om ze te lezen! Staan alvast op de planning de komende weken:

  • alternatieven voor de Apple TV en Google Chromecast
  • digitale abonnementen op magazines
  • hoe organiseer je een tablet-café?
  • update van de leeslijst met voorleesapps

Voor dat laatste nog een oproep: ben jij in jouw bib (of misschien zelfs thuis) reeds aan de slag gegaan met (voor)leesapps? Dan kan jij ons helpen met het verzamelen van nuttige informatie. Vul ons online apprapport in (16 vragen) en geef ons zo jouw mening over deze apps. Alvast heel erg bedankt!

Heb je verder nog tabletvragen of suggesties voor onderwerpen op deze blog? Geef het gerust door via de reacties op dit bericht!

Geniet van de zomer!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s