2016, het jaar van de tablet in de bib?!

2016 is ondertussen al enkele weken oud. Na de drukte van de feesten zijn we weer in het ritme van alledag gekomen. ‘Blue Monday’ hebben we met z’n allen doorstaan en we bedenken ons wat er dit jaar nog allemaal in het verschiet ligt. En we zijn van plan om van 2016 het jaar van de tablet te maken!

Vorige week is de nieuwe Digimeter verschenen. Een jaarlijkse bevraging van bij Vlamingen (vanaf 15 jaar) over hun mediagebruik. De term ‘digibesitas’ klinkt je misschien bekend in de oren?

Naast ‘telefonie’ (lees: ‘smartphone’) is ook ‘tablet’ ondertussen een vast hoofdstuk geworden in dit onderzoek en vanuit het MO6-project waren we dus best wel nieuwsgierig naar wat de bevindingen voor 2015 zijn. Maar toen onze collega een alarmerend artikel aantrof op ZDNet, waarin wordt gesteld dat de tablet overbodig is geworden, wilden we deze stelling toch even van naderbij onderzoeken…

Zijn tablets inderdaad (al) overbodig geworden? Met andere woorden: moeten we dan maar stoppen met in de bibliotheek tijd, energie en middelen te steken in die tabletactiviteiten?

Onze conclusie is een volmondig ‘NEE!’

Hoewel er inderdaad een stagnatie lijkt te zijn van het bezit van tablets en men ook minder intensief gebruikt blijkt te maken van de tablet, is het wel héél voorbarig om het toestel meteen over de hele lijn af te schrijven. Een normalisatie van bezit en gebruik na de hype lijkt ons eerder het geval en het toestel vindt stilaan zijn plekje in het (overigens behoorlijk uitgebreide) media-arsenaal van de Vlaamse gezinnen. 58% van de respondenten bezit een tablet, dat is zeker nog niet mis.

De tablet voelt evenwel de (nog steeds) sterke opmars van de smartphone. Smartphones hebben steeds grotere schermen en kunnen minstens evenveel als de tablet (soms zelfs meer). Wanneer iemand voor de (financiële) keuze staat, opteert die dan ook vaker voor een smartphone, ten koste van de tablet…

Tablet-smartphone-office_klein

Toch zien wij zeker nog een mooie toekomst voor de tablets in de bibliotheek en wel om verschillende redenen:

Diensten voor publiek: tablet én smartphone
Verschillende diensten die je als bibliotheek aan het publiek kan aanbieden, kunnen zij zowel met hun smartphone als met hun tablet gebruiken. We denken aan de QR-codes waarmee je extra informatie beschikbaar maakt (ook buiten de openingsuren) of QR-zoektochten die gebruikers kunnen doen. Of aan de tabletcafés waar net zo goed smartphones welkom zijn (‘tablet-en-smartphone-café’ bekt gewoon niet zo goed). Blijf hier dus rustig verder mee experimenteren en blijf dingen uittesten met die bib-tablet!


Groter scherm

Groeiende smartphoneschermen en een gelijkaardig aanbod apps en content ten spijt, verschillende activiteiten zijn toch een pak prettiger op een tablet. Digitaal lezen en digitaal voorlezen, bijvoorbeeld. Een mooi e-prentenboek komt veel beter tot zijn recht op het scherm van een tablet dan op dat van een smartphone. Digitale magazines zijn vaak niet eens beschikbaar voor de smartphone. Maar ook even een filmpje monteren van een leuke activiteit, het gaat dat ietsje vlotter op een tablet dan friemelen op een smartphone.

Tablet-man_klein


Tablet wordt al gezien als ‘gedeeld’ toestel

Uit de cijfers van de Digimeter blijkt dat, zeker in jonge gezinnen, de tablet vaak als een ‘gedeeld’ toestel wordt gebruikt en vlotjes van hand tot hand gaat. Smartphones worder eerder als een persoonlijk toestel gebruikt. Niemand zal dus raar opkijken als er in de leeszaal een tablet ligt en eerste de ene gebruiker er een digitale krant op leest en dan de volgende gebruiker er een opzoeking op doet en door een digitaal magazine bladert.


Aanbod digitaal uitbreiden

De bib-tablet biedt de mogelijkheid om het aanbod in de bibliotheek digitaal verder uit te breiden. Leesapps en digitale prentenboeken vormen een interactieve aanvulling op het bestaande aanbod in de jeugdbib. En ook digitale abonnementen (hier volgt nog een apart blogbericht over) bieden hiervoor heel wat mogelijkheden. Zo kan je digitale versies van bestaande papieren kranten en magazines aanbieden, als extra exemplaar voor in de leeszaal. Maar je kan ook echt je aanbod uitbreiden met louter digitale abonnementen van buitenlandse of niche-magazines en kranten en van pure tabletmagazines. Deze abonnementen zijn bovendien heel flexibel.

Tablet-kinderen_klein
Vertrouwd geraken met mobiele toestellen
Om bovenstaande dingen te kunnen doen, is het natuurlijk fijn als je zelf als bibliotheekmedewerker de mogelijkheid hebt om mobiele toestellen te kunnen ontdekken en er wat vertrouwd mee te geraken. Misschien heb je zelf al een smartphone en/of tablet, maar dan is het nog steeds interessant om ‘het ander systeem’ te leren kennen. Dus neem die bib-tablet toch eens vast en maak een gekke foto van je collega, test zelf die nieuwe rondleiding voor klassen uit en blader door de digitale National Geographic!
Misschien zijn er voor jou nog extra redenen om de tablet ook in 2016 in te zetten in jouw bib? Deel deze gerust in een reactie op dit bericht!

Laten we samen van 2016 het jaar van de tablet in de bib van maken!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s