6 tips om de tablet veilig in handen van het publiek te geven

Een van de voornaamste redenen om tablets in de bibliotheek te gebruiken is het publiek kennis te laten maken met de mogelijkheden van de tablet. Maar dan moet je dat dure en toch wel wat kwetsbare toestel wel in handen geven van dat publiek en dat houdt wel wat risico’s in. 100% veiligheid is jammer genoeg onhaalbaar, maar in dit bericht geven we enkele tips mee om de risico’s tot een minimum te beperken.

Toegangscode

  1. Gebruik een toegangscode

Maak sowieso een toegangscode aan (de code om de tablet te ontgrendelen bij opstarten of als je hem uit sluimerstand haalt), zelfs al gebruik je hem zelden of nooit.

De reden: je hebt deze code nodig om hem weer te kunnen wijzigen. Zo lang je de code geheim houdt voor het publiek, kunnen zij niet zelf een andere code instellen. Is er echter geen toegangscode, dan kan iemand uit het publiek er zelf eentje instellen en zo de bibliotheek uit de eigen tablet sluiten…

SCR_Nexus_Toegangscode SCR_iPad_Toegangscode

bepek

  1. Beperk de mogelijkheden voor het publiek

Hoe minder het publiek op de tablet kan doen, hoe kleiner de kans dat iemand iets verkeerds doet. De tablet biedt een paar opties om de bewegingsvrijheid wat in te perken ten voordele van een veiliger gebruik:

– Android: Indien mogelijk, maak een apart gebruikersprofiel aan voor het publiek

Op Android-tablets (niet allemaal echter) en Windowstablets kunnen meerdere gebruikersprofielen worden aangemaakt. Deze staan los van elkaar, maar doorgaans is er wel 1 ‘master’-profiel, waarmee je andere profielen kan wissen. Beschikt je tablet over deze mogelijkheid, maak dan een profiel aan voor het publiek of voor een specifieke activiteit (maak bijvoorbeeld een beperkt profiel ‘leeszaal’ aan), waarvoor je bepaalde apps en inhoud installeert. Doet er een gebruiker iets verkeerd in dat profiel, dan blijft je hoofdprofiel alvast ongeschonden. (om te weten hoe je zo’n profiel aanmaakt (op de Nexus), kijk even naar dit bericht)

Op sommige Android-tablets is het bovendien mogelijk om met een ‘gastgebruiker’ te werken. Dit is een tijdelijk profiel: de gebruiker kan allerlei dingen doen op de tablet, zoals persoonlijke e-mails checken, internetten, e.d. Wanneer de gebruiker klaar is, worden alle gegevens weer gewist, alsof er nooit iets is gebeurd.

– iOS: gebruik ‘Beperkingen’ en ‘Begeleide toegang’

Op de iPad heb je enerzijds de mogelijkheid om de tablet vast te zetten in 1 enkele app, waar de gebruiker dan niet uit kan (‘Begeleide toegang’) en anderzijds om enkele functionaliteiten tijdelijk uit te schakelen (‘Beperkingen’). Afhankelijk van de activiteit(en) waarvoor je de tablet door het publiek laat gebruiken, kan je de ene of de andere optie gebruiken. Hoe je dit allemaal precies instelt, zullen we in andere berichten stap voor stap meegeven.

Wel een tip: activeer ‘Beperkingen’ alvast, ook al maak je nog niet meteen gebruik van een van de opties. Je moet namelijk een cijfercode instellen om ‘Beperkingen’ te gebruiken en weer uit te zetten. Net zoals bij de toegangscode ben je daarom best de gebruikers te slim af en stel je deze code al in.

geen e-mail

  1. Voeg geen e-mail- en agenda-accounts toe

Op de iPad moet je geen toegangscode ingeven om de mail- of agenda-app te openen. Iedereen kan deze dus gewoon openen en dingen gaan aanpassen. Android-toestellen waarop je geen ander gebruikersprofiel of ‘gastgebruiker’ kan aanmaken, zitten in hetzelfde schuitje. Om te voorkomen dat iemand uit het publiek dus mails wist, verstuurd,… voeg je deze accounts dus best niet toe in de daartoe bedoelde apps. Wil je op die tablet toch de bibliotheekmails lezen of iets aanpassen in een digitale agenda, gebruik de browser (zoals Safari, Chrome, Firefox,…) of een app waar je kan uitloggen.

log uit

  1. Log steeds uit bij webdiensten en apps waarvoor een account nodig is

Het is altijd fijn om even snel een foto te posten op Facebook vanop de tablet, iets aan te passen in Trello, een mailtje te versturen of een document te bewerken in Google Drive. Denk er alleen aan om, als je klaar bent met de app of website, telkens uit te loggen. Op die manier voorkom je dat een gebruiker (per ongeluk) in de account van de bibliotheek of, erger nog, jouw persoonlijke account terechtkomt.

verander

  1. Verander regelmatig wachtwoorden (en communiceer deze naar de juiste personen)

Deze tip vergt wat organisatie en discipline, dat geven we toe, maar hoe vaker je wachtwoorden verandert, hoe moeilijker het is voor anderen om deze te achterhalen.

back-up

  1. Maak back-ups

Nogal wat informatie, zoals aankopen en diensten die via de ‘cloud’ werken (Google Drive, e-mail, Dropbox etc.) worden automatisch al op een externe server bewaard. Gebeurt er iets met de tablet, dan zijn die gegevens alvast veilig.

Wil je helemaal zeker zijn, dan kan je regelmatig een volledige backup maken van de tablet. Zo kan je de tablet volledig herstellen als er een update toch is foutgelopen of als er iets is aangepast door een gebruiker. En als de tablet is stukgegaan, kan je alle gegevens van de oude tablet meteen overzetten naar een nieuwe tablet.

Voor de iPad werk je voor zo’n back-up via iTunes: koppel de iPad aan een computer, start iTunes op en geef aan dat je een back-up wil maken op de computer. Een meer gedetailleerde uitleg vinda je op deze ondersteuningspagina van Apple.

Voor Android is er voorlopig nog niet zo’n standaardfunctie, maar er zijn wel verschillende apps die het mogelijk maken om een backup te maken. We linken hierbij even door naar een Engelstalig overzicht van dergelijke apps.

En jij?

Heb jij vragen over hoe je de iPad op een veilige manier door het publiek kan laten gebruiken, waar je hierboven geen antwoord op vindt? Stel je vraag hieronder in een reactie en we helpen je graag verder!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s