De iPad op groot scherm met de Apple TV

Voor verschillende activiteiten, zoals bv. uit een digitaal boekje voorlezen voor groepen, een presentatie geven, een game-toernooi, een foto-muur,… wil je graag op groot scherm laten zien wat er op de iPad te zien is. En dat wil je dan nog het liefst zonder dat je die iPad met een kabel aan dat groot scherm of de beamer moet hangen, waardoor je de mobiliteit van de iPad sterk beperkt. Met de Apple TV kan je een draadloze verbinding leggen tussen de iPad en het groot scherm of de beamer. Graag geven we hier mee hoe je dat nu precies doet.

Apple TV

Nodig?

Wat heb je nodig?
 • iPad (opgelet: de eerste generatie iPad valt hier uit de boot)
 • Apple TV
 • Scherm of beamer
 • 2 stopcontacten (1 voor de Apple TV en 1 voor scherm/beamer)
 • Kabel om Apple TV met scherm/beamer te verbinden (zie hieronder):
  • Ofwel een HDMI-naar-HDMI-kabel
  • Ofwel een VGA-naar-VGA-kabel en een tussenstukje
 • Wi-Fi-netwerk

De Apple TV heeft enkel een HDMI-poort. Kijk daarom eerst na of je beamer of scherm een poort heeft die er uitziet zoals op deze afbeelding:

HDMI-poort

De meeste recente beamers en grote TV-schermen beschikken over een (of zelfs meerdere) HDMI-poort (soms zelfs meerdere).

Heeft de beamer of het scherm geen HDMI-ingang? Dan heeft deze ongetwijfeld een VGA-poort (die met die schroefjes), zoals op deze afbeelding:

Wil je de Apple TV toch met deze beamer of dit scherm gebruiken, dan kan je een tussenstukje aanschaffen dat de vertaling maakt van het HD-signaal van de Apple TV naar het ‘gewone’ beeldsignaal van de VGA-kabel. Dergelijke tussenstukjes zijn echter niet goedkoop: de prijzen variëren van € 25,00 tot zo’n € 45,00. In gespecialiseerde online webwinkels kan je ondertussen wel verschillende tussenstukjes vinden.

Stappenplan

Stappenplan
 1. Sluit de Apple TV aan op de beamer/het scherm.
 2. Start de beamer/het scherm op.
 3. Sluit de voeding van de Apple TV aan op de Apple TV en op het elektriciteitsnet, de Apple TV zal hierdoor vanzelf opstarten
 4. Door gebruik te maken van de afstandsbediening van de Apple TV navigeer je naar ‘Instellingen’ -> ‘Algemeen’ -> ‘Netwerk’ -> ‘Wi-Fi’ en kies je het gewenste Wi-Fi-netwerk uit de lijst. Indien nodig geef je ook het wachtwoord in voor dit netwerk, wat een beetje vervelend is met die afstandsbediening. Gelukkig moet je dit wachtwoord maar 1 keer ingeven en de Apple TV zal daarna automatisch verbinding maken met het gekende netwerk.
 5. Je kan rechtstreeks terugkeren naar de startpagina van de Apple TV door enkele seconden lang op de ‘menu’-knop te drukken (dit is niet noodzakelijk voor het gebruik, maar we wilden dit wel even meegeven).
 6. Maak met de iPad verbinding met hetzelfde Wi-Fi-netwerk: open de Instellingen, tik in de linkerkolom ‘Wi-Fi’ aan (1) en zet, indien dit nog niet het geval was, de Wi-Fi aan met de schuiver (2). Tik het gewenste Wi-Fi-netwerk aan in de lijst (3) en geef indien nodig het wachtwoord op. Ook dit moet maar 1 keer worden gedaan, daarna zal de iPad automatisch verbinding maken met het gekende netwerk.
  SCR_iPad_InstellingenWiFi
 7. Wanneer de iPad verbonden is met een netwerk waar ook de Apple TV mee is verbonden, zal in het bedieningspaneel een extra functie verschijnen: de Airplay-functie. Haal het bedieningspaneel tevoorschijn door met 1 vinger van onder de onderste rand van het iPadscherm naar boven te schuiven.SCR_iPad_BedieningspaneelAirplayActiveer Airplay door op het woord te tikken (1) en tik de Apple TV aan in het lijstje (2). Je kan met de schuiver (3) kiezen tussen:
  • synchrone weergave = alles wat op het scherm van de iPad te zien is, wordt naar het grote scherm gestuurd (ook wel ‘mirroring’ genoemd). Let op: ook als je een wachtwoord invoert, is dat te volgen op het grote scherm!
  • niet-synchrone weergave = de verbinding tussen de iPad en de Apple TV wordt gelegd, maar slechts bepaalde dingen worden naar het grote scherm gestuurd, zoals een presentatie, foto’s, een game dat Airplay ondersteunt. Wanneer je iets anders doet, wordt dit dus niet weergegeven.
 1. Hopla, je projecteert nu draadloos de iPad op groot scherm.

Opmerkingen

Nog enkele opmerkingen:
 • De Apple TV houdt van alle iOS-toestellen (iPads, iPhones en iPods Touch). Elk toestel dat zich op hetzelfde Wi-Fi-netwerk bevindt, kan dus het scherm ‘overnemen’. Soms is dat handig, soms is dat vervelend.
 • Als je enkel kan inloggen op het Wi-Fi-netwerk d.m.v. een pop-up, kan je de Apple TV niet gebruiken op dat netwerk. De interface ondersteunt namelijk geen pop-ups.
 • De Apple TV is niet de enige optie om draadloos op een groot scherm weer te geven wat er op je iPadscherm gebeurt . Er zijn programma’s en bijhorende apps beschikbaar om de iPad te ‘mirroren’ op een Mac- of PC-scherm. Als deze Mac of PC dan via een VGA-kabel met het grote scherm is verbonden, kan je dus op die manier draadloos presenteren. We zullen hier dieper op ingaan in een ander bericht.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s