Inspiratie uit Wemmel: een iPad bibliotheekspel

Ook de bib van Wemmel volgt het MO6 project al een hele tijd nieuwsgierig op. Tijdens de voorbije jeugdboekenweek zagen zij hun kans, ze gingen aan de slag met de iPad! Ze nodigden het tweede leerjaar van een lokale school uit en schoten in actie met een gloednieuw en zelfbedacht iPad-bibliotheekspel!

Hoe pak je dit aan?

Drie Wemmelse collega’s staken de koppen bij elkaar en gingen aan de slag met een eerste grote brainstorm. Om het experiment ‘helemaal digitaal’ te maken, verkenden ze met de Trello-app de verschillende manieren om de resultaten van hun brainstorm in de vorm van handige todo-lijstjes te gieten, die ze dan konden delen met collega’s. To Do? Doing? Done! “Trello maakte de hele planning erg visueel en tijdens gezamelijke overleg-momenten met collega’s die het project van op een afstandje volgden, zagen we direct hoe ver we stonden met de voorbereidingen.”

Tijdens het bibliotheekspel zelf gingen ze in de bib aan de slag met foto’s en fotobewerking. “Voor één van de spelopdrachten gebruikten we de app Photoboot” Deze is beschikbaar voor iOS, maar vergelijkbare apps vind je ook voor Android en Windows, voegen wij er van het MO6-team graag aan toe. “Het thema van de jeugdboekenweek 2015″ was humor, en via deze app kan je grappige vervormde ‘selfies’ of gewone foto’s maken. We gebruikten ook de ‘geluidsmeter’-app op de Android-tablet, om de lachsavo’s van de deelnemende klassen te meten na het spel”.

Wat heb je nodig? 

  • Trello: De app (Android en IOS) of de webtoepassing http://www.trello.com (voor PC-gebruikers). Graag wat meer informatie over Trello? Klik hier dan door!  
  • 2 tablets met de app Photoboot (iOS, of een vergelijkbare app op Android).
  • 1 tablet met een de Geluidsmeter-app om de decibels te meten (IOS en Android).

Tips voor andere bibs!

  • Als je werkt met een Trello-systeem (todo lijstjes delen met elkaar), moedig de deelnemers dan aan om een eigen account aan te maken met een vrij te kiezen email adres en notificaties (updates, lijstjes en nieuwe todo’s) te laten versturen naar dat adres. Op die manier kijkt niemand over taakjes omdat hij of zij (nog) niet de gewoonte heeft Trello na te kijken.

Wil jij ook aan de slag met een bibliotheekspel, met Trello of met Photoboot? Kijk eens tussen onze How To’s en laat je verder helpen!

Advertenties

2 gedachtes over “Inspiratie uit Wemmel: een iPad bibliotheekspel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s